Puré de coliflor

Puré de coliflor

Bon dia i bon diumenge!
Avui tenim recepta top! Aquest puré veureu que queda molt suau i cremós, i el gust de la coliflor no és gaire potent. Però el més important és que és un plat o acompanyament que va bé amb tot. És un acompanyament lleuger però realment gustòs per a plats principals que normalment demanen puré de patates o patates fregides, com un pastís de puré amb carn picada, unes galtes tipus pulled pork fetes a la Crock Pot o un simple bistec. Evidentment que a casa som molt fans de les patates pero sempre fem d'esforç d'elaborar receptes que incloguin diferents tipus de verdures.
Sovint a consulta em trobo que les dones sobretot no mengen patata per la por a pujar de pes. Les patates són riques en fibra, que pot ajudar a mantenir els nivells de sucre i colesterol regulats. La fibra també us ajuda a mantenir-vos tips durant més temps, cosa que us pot ajudar a controlar el vostre pes. Aquesta verdura d'arrel també conté vitamina C i potassi, que ajuda a mantenir el cor sa. La vitamina C i la fibra ajuden a reduir la pressió arterial, alhora que redueixen el colesterol dolent. El potassi ajuda a mantenir el batec del cor regular i estable i també pot contrarestar alguns dels efectes nocius del sodi sobre la pressió arterial. 
També són una excel·lent font de midó resistent. El qual passa per l'intestí gros en lloc de per l'intestí prim i  pot alimentar bacteris beneficiosos a l'intestí (probiòtics). Aquest tipus de midó és una fibra soluble, és a dir, es dissol en aigua, la qual cosa ajuda a tenir els moviments intestinals de manera regular i sana, com també pot ajudar a reduir els nivells de sucre en sang, així com controlar la sensibilitat a la insulina.
A banda d'això, tornem al puré de coliflor jeje veureu que he canviat la típica recepta on s'utilitza molta mantega i crema de formatge normal per una versió més equilibrada a nivell de macronutrients.

Per què us agradarà aquesta recepta?

  • El gust sutil d'all i mantega (o ghee, si en poseu)
  • Textura: aquests puré de coliflor té una textura cremosa i suau perfecte, molt semblant al meu puré de moniato.
  • Pocs ingredients: la senzillesa és el secret de poder fer aquestes receptes entre setmana.
  • Ràpid i fàcil: a punt en només 15 minuts sense gaire feina, aquesta recepta és perfecta pels sopars entre setmana quan necessiteu un plat ràpid i gustòs!
  • És una de les meves maneres preferides de colar algunes verdures EXTRES! 😉
  • Per mi no és un SUBSTITUT del puré de patates, simplement és una altra manera de menjar coliflor.

Maneres de cuinar la coliflor


Després de tallar la coliflor en floretes, haureu de cuinar-la abans d'utilitzar-la per a fer la recepta de puré de coliflor. Sovint, la gent em pregunta si pot fer-ho amb diferents coccions, així que aquí teniu tots els que he provat i com fer-ho:

Bullir: aquest és el primer mètode que vaig provar i encara ho faig sovint! Porteu aigua a ebullició en una olla. Afegiu-hi la coliflor, tapeu amb una tapa i deixeu-ho coure a foc lent durant 10-12 minuts, fins que estigui ben tova. Escorreu bé.


Vapor: aquest és el meu mètode habitual en aquests dies, ja que el puré de coliflor em surt més ferm, potser no és l'expressió... més eixut. Bulliu l'aigua en una olla amb una cistella de vapor, amb el nivell d'aigua per sota de la cistella. Afegiu-hi la coliflor, tapeu amb una tapa i deixeu-ho coure durant 10-15 minuts, fins que estigui ben tova. 


Microones: optoria per aquesta opció quan teniu pressa i no vull estar al cas de vigilar aigua bullint. Col·loqueu les floretes en un bol gran amb 1/2 tassa d'aigua. Cobriu la part superior amb una tapa i poseu-ho al microones durant 10-15 minuts, fins que estigui ben tova.


Rostir/forn: si us agrada el gust de la coliflor al forn , podeu rostir-la abans de fer puré. Tanmateix, trobo que cuinar al vapor o al microones fa que la coliflor triturada sigui més suau i cremosa. Però si la voleu fer al forn, només heu ruixar es floretes amb oli d'oliva, sal i pebre, i disposar-les en una safata de forn gran en una sola capa. Fornejar durant 30-40 minuts a 200 graus i remoguent les floretes a la meitat de la cocció, fins que estigui molt tou.

 

TIPS

El repte més gran és la textura! No us perdeu els meus consells per assegurar-vos que surti suau, sense grumolls ni aquós:

  • Utilitzeu només flors (sense tiges) per obtenir la textura més suau. A vegades les guardo per tirar-les a sopes.
  • Assecar molt bé la coliflor. Això és crucial si utilitzeu els mètodes bullit, al vapor o al microones per cuinar la coliflor. La coliflor triturada pot ser coneguda per ser una mica líquida en comparació amb les patates, però drenar i assecar bé ajuda.
  • Tritureu durant més estona del que creieu que necessiteu. Un cop més, tot és qüestió de textura! Jo aguanto el meu batedora/processador d'aliments/thermomix en funcionament durant uns bons i llargs minuts perquè quedi més suau a nivell de textura.
  • Podeu fer servir un triturador de patates, però des de la meva experiència no el recomano. El processador d'aliments crea una consistència sedosa que el puré fet a mà no pot igualar. Si no teniu un processador d'aliments o thermomix, una batedora de mà us hauria de funcionar. 

Servir

Escalfar una miqueta abans de servir i decorar amb fulla fresca.

 

Puré de coliflor

Suau, gustosa i un acompanyament per qualsevol cosa.

Temps

Preparació: 20min

Total: 20min.

Persones

8 unitats

Tipus de plat

acompanyament

INGREDIENTS

  • 900 gr de coliflor ( 2 unitats aprox.)

  • 220 gr de formatge cottage normal o baix en greixos

  • 120gr de llet ( nomès si us queda massa dens)

  • 1/4 ct d'all en pols

  •  

    Sal i pebre al gust

  • 50-60gr de formatge ratllat ( a mi m'hi agrada el cheddar)

  • Herbes aromàtiques fresques


PASSOS
Bull la coliflor durant 15 minuts o fins que estigui ben cuita.
Escorre la coliflor i tritura-la amb el formatge cottage, l’all, la llet, la sal i el pebre. Tritura amb el robot fins que quedi una textura ben suau. Una vegada ben integrat afegeix el formatge ratllat i torna a barrejar.
Posa el puré de coliflor en diferents bols i amaneix amb una mica de mantega o ghee i rectifica de sal i pebre.
Serveix calent o fred.